In het vorige blog leefden we nog helemaal toe naar de verhuizing en nu... wonen we er! We zijn helemaal over en de dozen zijn uitgepakt! Ook zijn we al een paar weekenden in de tuin bezig geweest. Het weer werkte goed mee! Hele dagen flink door kunnen pakken, de jongens raasden door de tuin en door de straat. Aan het einde van de dag dan moe op de bank ploffen, of toch nog even opstaan om een foto van een mooie zonsondergang boven de tuin te nemen.

In het vorige blog schreef ik overigens ook dat de kipjes veilig in de kas zaten totdat wij er kwamen wonen. Dit bleek helaas niet het geval! Twee nachten later waren we ze allemaal kwijt, alleen een verenravage bleef achter en een veelzeggend gat onder de kaswand door. Waarschijnlijk een hongerige vos. Laten we maar hopen dat er nog wat vossenjonkies blij mee zijn gemaakt.
We zijn ons voor nu maar op de moestuin gaan richten. In april beginnen betekent dat er meteen al genoeg te doen is. Sommige dingen moet je zelfs al loslaten, zoals het voorzaaien van bonen, spinazie of bietjes in de kas. Dat was al te laat. De kas had eerst sowieso nog wat werk nodig.
Ik heb nog nooit een kas ingericht, dus ik besloot maar te gaan voor een overzichtelijke inrichting. Met vier verhoogde vierkantemeter bakken. Degene die ik bestelde hebben bovendien handige latjes, zodat je voor de zaailingen goed de plantafstand kan inschatten. Dit laatste is bijvoorbeeld bij de tomaten die in deze bakken komen belangrijk. Te dicht bij elkaar betekent te weinig ventilatie en vormt een risico op tomatenziekte.
De tomaatjes waren ook de eerste plantjes die we zaaiden. Rune hielp ijverig mee. Hij is tot nu toe de meest enthousiaste tuinier. Maar beide jongens helpen graag.

Het is fijn om in een buurt te wonen die sowieso veel met het verbouwen van voedsel bezig is. Zo konden we ons aansluiten bij een bestelling voor een grote berg compost (3 kuub!), een big bag tuinaarde voor de bakken en konden we een heleboel houtsnippers scheppen bij de buren. Dit betekent uiteraard wel veel heen en weer gerij met de kruiwagen.
De houtsnippers heeft Clemens voor zowel een beschermende laag mulch bij wat nieuwe boompjes gebruikt, als voor een aantal mooie nieuwe paden door de tuin. Dit laatste was hard nodig omdat we merkten dat de tuin nog flink nat is van de winter. De houtjespaden zorgen voor een hoop minder natte klei aan de schoenen.

Naast tomaten en sla, is er momenteel nog weinig gezaaid. Op het moment van schrijven is er net nog een heel moestuinbed gecomposteerd en zijn er wat boontjes en uien de volle grond in gegaan. Maar veel van de moestuin ligt er momenteel wat verwilderd bij. Je merkt echt dat de natuur in april al in volle gang is.
Dat betekent voor ons voor de komende weken nog veel meer werk. Zo'n moestuinbed heb je niet zomaar even gereed. De paardenbloemen, brandnetels en bramen overheersen al redelijk de tuin. Door de aarde een beetje los te woelen, zijn deze makkelijker te verwijderen en dat is al een zware klus in de klei.
Maar wanneer er een mooie laag compost overheen ligt, lijkt het direct al heel wat. Dus we gaan hier gestaag mee verder. En ergens in de toekomst kunnen we daar de vruchten van plukken hopelijk ;)
De brandnetels zijn overigens een verhaal apart. Ook dit zal nog een klus van weken zijn voordat de tuin een beetje vrij ervan is. Maar ze bieden toch ook een mogelijkheid om al uit de tuin te eten. Zelf ben ik dol op brandnetelsoep en het is, na het voorzichtig plukken van de brandnetels heel makkelijk om te maken. Dus hierbij een recept!
Brandnetelsoep maak je overigens het beste vóórdat de brandnetels gaan bloeien (dan zijn ze malser) en je gebruikt hiervoor de toppen van de plant. De rest kun je er alsnog uittrekken voor de composthoop.
Ik maak meestal brandnetelsoep met een aardappeltje, maar deze keer gebruikte ik ook een yacon (grondappel) die ik hier in de supermarkt tegen kwam. Erg lekker!

Bedankt voor het lezen weer en tot volgende keer!
Reactie plaatsen
Reacties
Leuk om te lezen hoe het met jullie gaat! Ik dacht dat brandnetels niet bestonden in NZ want heb ze nog nooit gezien, maar Google zegt dat er 3 soorten zijn. Ik stuur je een recept voor brandnetel pesto via WhatsApp want dat kan hier niet😋
Een mooie blog, leuk om te lezen !!!
Succes en "het kan in Almere" !!!